Weselne menu

Tutaj wachlarz możliwości jest tak szeroki, jak długość i szerokość kuchni całego świata. Doznania kulinarne są ważnym elementem tego typu uroczystości, więc Młoda Para zazwyczaj chce, aby menu było jak najbardziej oryginalne i różnorodne. Musi jednak wziąć pod uwagę, że i tak nie da się wszystkich gustów zaspokoić. Warto również wziąć pod uwagę, że niektórzy goście mogą być na coś uczuleni lub są np. wegetarianami. Pierwsze danie powinno być w miarę sycące, bo goście mogą być już nieco głodni po części kościelnej. Najczęściej jest to więc zupa (króluje rosół lub krem np. z borowików, szparagów) oraz drugie danie – ziemniaki w różnej postaci (frytki, łódeczki, gotowane, kuleczki), mięso – kilka różnych rodzajów, sos, surówki. Potem przychodzi czas na deser czyli coś słodkiego (lody, ciasta) i kawę/herbatę. W międzyczasie również na stołach powinny zagościć owoce oraz zimne przekąski. Później znowu przychodzi czas na coś ciepłego czyli kolację. Tutaj pojawia się kolejna zupa oraz mięso, ryby, pieczywo.menu weselne 3

Można również gościom zaserwować jakąś kulinarną niespodziankę pomiędzy obiadem a kolacją np. pieczoną szynkę wieprzową z opiekanymi ziemniakami i sosem chrzanowym albo indyka pieczonego w całości z pieczonymi jabłkami i żurawiną. O północy atrakcją jest tort weselny. Ostatnim posiłkiem zazwyczaj jest śniadanie czyli np. barszczyk oraz przekąski mięsno-rybne.

Weselne menu może być oparte przykładowo również na owocach morza, kuchni staropolskiej (ze smalcem, kiszonymi ogórkami, schabowym z kapustą na czele) czy amerykańskiej. Wybierając jakąkolwiek propozycje warto wziąć pod uwagę jakich zapraszamy gości (czy wolą tradycyjne jedzenie) oraz posłuchać szefa kuchni. Ważne jest obliczenie właściwej ilości poszczególnych atrakcji kulinarnych i ich różnorodność (aby goście coś dla siebie „trafili”). Nieodłącznym zazwyczaj elementem weselnego menu jest alkohol. Pamiętać przy tym trzeba o zasadach, że białe wino na ogół łączone jest z mięsem drobiowym oraz rybami, czerwone wino z dziczyzną i mięsem, do deserów serwujemy likiery, a szampanem wznosimy toast.